Proef het seizoen: streekproducten van de Kempen

Eten en drinken recht van het land. Waar vind je dat nog? In de Kempen natuurlijk! Elk seizoen heeft zijn eigen smaken. Wil jij de herfst proeven? Kom dan naar de Kempen. 

Wijn en bier van wereldfaam

In de Kempen genieten we van het leven. Een goede maaltijd met een lekker glas bier of wijn, daar worden we gelukkig van. En dat bier en die wijn, die maken we dan natuurlijk het liefst zelf met lokale ingrediënten. Bijvoorbeeld in de abdij van Westmalle, een brouwerij met wereldfaam. En de broeders daar zitten niet stil, want naast een heerlijke Trappist maken ze ook nog eens smakelijke abdijkaas.

Maar wist je dat er nog veel meer streekbieren te proeven zijn in de Kempen? Zo bieden veel campings biertjes aan die gebrouwen zijn in eigen dorp of stad. En in Ten Kapittelberg kan je lokale wijnen proeven. Dit wijndomein is bovendien prachtig gelegen tussen de heuvels van Herselt. 

https://www.kempencampings.be/proef-het-seizoen-streekproducten-van-de-kempen/

Op culinaire expeditie: bezoek de hoeves

De hoeves zijn het culinaire hart van de Kempen. Van vers abdijbrood tot heerlijke appelcider, de boeren weten je keer op keer te verrassen met heerlijke smaken. Vergeet tijdens je bezoek aan de Kempen dus niet om te stoppen bij één of meer hoeves om wat ambachtelijke producten in te slaan.

Deze hoeves wil je zeker niet missen:

  • Saffraanboerderij te Herentals: ontdek hoe saffraan groeit en proef bijzondere producten zoals saffraanmayonaise, – azijn en -advocaat. En omdat de saffraankrokus een herfstbloeier is, is een bezoek aan deze hoeve zeker in het najaar een aanrader. 
  • Boomgaard Appelen Roes te Herentals: hier zijn de appelen, peren en kersen verser dan vers. Ze worden precies op het juiste moment geplukt, wanneer de smaak optimaal is, en dat proef je. Naast fruit verkoopt de hoeve ook appelsap, siropen, confituren en honing. 
  • Abdijwinkel van Postel te Mol: in de Norbertijnenabdij van Postel maakt men bier, abdijbrood, kazen, kruiden … Er is bovendien een terras waar je kan genieten van al deze lekkernijen, mét zicht op de abdij. 
  • Liers Vlaaike te Lier: het Liers Vlaaike is een specialiteit waar ze in Lier met recht trots op zijn. Dit kruidige gebakje heeft een vulling van kandijsiroop, melk, paneermeel en vier kruiden. Het recept is beschermd, je kan ze dus alleen bij een echte Lierse bakker kopen. 
  • Bioboerderij de Kijfelaar te Herentals: het hoevewinkeltje van deze bioboerderij heeft een breed aanbod aan producten. Verse groenten, ambachtelijke kazen, vlees, sappen, confituren … hier vind je alles dat je hartje begeert. 

Foto: Mie De Backer © Toerisme Provincie Antwerpen

Honing vers van de imker 

De Kempen, da’s het land van melk én honing. In de streek vind je namelijk veel gepassioneerde imkers die je met liefde van hun honing laten proeven. Zo maakt Appelen Roes appelbloesemhoning, kan je bij ‘t Heuninghof vers honingijs proeven en organiseert imkervereniging de Rosse Bie jaarlijks een bijenmarkt

Snoepen van streekproducten

De bezige bijtjes in de provincie Antwerpen produceren samen maar liefst 250 hoeve- en streekproducten. Wil jij een aantal van deze lekkernijen proeven? Stop dan zeker bij geitenboerderij Polle in Kasterlee of Mokapi in Laakdal

In de hoevewinkel van geitenboerderij Polle verkopen ze niet alleen kazen, yoghurt, melk en ijs van eigen bodem, je kan er ook een rondleiding krijgen op de boerderij. Dat zijn 600 schattige geitjes die op je wachten!

Foto: Mie De Backer © Toerisme Provincie Antwerpen

Mokapi heeft dan weer een heel andere specialiteit: koffie. In de tasting-ruimte kan je de verschillende smaken ontdekken. Wil je meer weten over de koffieboon? De eigenaren geven je graag een rondleiding. 

Kom de Kempen proeven 

Van de smaak van de Kempen krijg je niet snel genoeg. Plan dus gerust een aantal dagen of weken om te onthaasten en te genieten. Een van de sfeervolle campings in de Kempen verwelkomt je graag!

Kampeerkaart aanvragen
  • De kampeerkaart is gratis. Wij verzenden deze per post of download hem direct hier.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Aanvragen