Hoe kun jij je caravan of tent koel houden?

Dit artikel kwam ik tegen bij kampeermeneer.nl. Het staat vol tips om tijdens de warme dagen jouw caravan, camper of tent koel te houden. Een website vol kampeertips! Zeker eens de moeite waard om eens te kijken

“Hoe kun je de caravan koel houden? Op vakantie willen de meeste mensen lekker warm weer. Nadeel is dat de temperaturen in de tent of caravan flink kunnen oplopen. Overdag is dat niet zo erg je bent toch buiten. ’s Avonds blijft de warmte echter vaak hangen. Hoe kun je de caravan koel houden zodat het afkoelt voor je gaat slapen? Ik zet 15 manieren om af te koelen voor je op een rij.m

1. WARMHOUDDEKENS OM JE TENT KOEL TE HOUDEN
Het klinkt een beetje vreemd maar warmhouddekens van reflecterend folie, die je voor een paar euro bij de Action kunt kopen, kunnen juist je tent koel houden.  Je kunt ze gewoon met de reflecterende laag naar buiten over je buitentent spannen. De warmte wordt zo niet opgenomen maar gereflecteerd en zo kun je de tent dus koel houden.

2. AIRCO IN DE CARAVAN OF CAMPER
Een voorstander van airco ben ik niet. Het zijn vaak energieslurpers maar ze doen wel waar ze voor zijn bedoeld. Ze houden de caravan of camper lekker koel. Je hebt losse modellen en inbouwmodellen voor op het dak of in de bank.  De mobiele airco modellen zijn er vanaf ongeveer €200,- zoals de Tristar AC 5477. Gebruik wel een speciale camping airco zoals de Tristar. Deze gebruiken minder stroom en belasten daarmee het netwerk minder. Je kunt een caravan airo zoals de Telair Silent 7400 ook op het dak bouwen, dit kun jezelf doen of laten doen door de dealer. 

Ik kreeg ooit de vraag of iemand een airco in de vouwwagen kon plaatsen. Ik denk dat je een airco ook in een tent of vouwwagen kunt plaatsen maar het is een beetje dweilen met de kraan open. Er zijn ook mensen die zelf een airco hebben gebouwd zoals hierboven. Ook hiermee kun je de caravan dus koel houden maar een erg groene oplossing is het niet. Comfortabel wel.

3. KATOEN OM DE TENT KOEL TE HOUDEN
Het soort tent waarmee je kampeert maakt ook erg veel uit. Tenten van nylon en polyester zijn vaak lekker licht maar absorberen wel ontzettend veel warmte. Het wordt dan snel heet in de tent. Wil je de tent koel houden dan kun je beter voor een katoenen tent kiezen. Katoen ademt en kan daarmee de warme in de tent beter reguleren. Vooral als je een mooi weer kampeerder bent is een katoenen tent echt een aanrader want die koelen een stuk sneller af.

4. KIES DE JUISTE SCHADUWPLEK VOOR JE CARAVAN OF TENT
Vooral als ik in Frankrijk of een ander Zuid Europees land kampeer probeer ik met het kiezen van mijn plek rekening te houden met de zon. Heb je ’s ochtends of ’s avonds schaduw. Het heeft natuurlijk beide voordelen maar wij kiezen dan toch liever voor avondschaduw om de caravan koel te houden. De kinderen kunnen dan eerder gaan slapen. Doordat de tent vanaf het eind van de middag of begin van de avond in de schaduw komt te staan koelt hij sneller af. Andersom werkt dat natuurlijk ook als je liever uitslaapt. Kleine koepel tentjes kun je in de schaduw van een grote tent zetten om ze langer koel te houden, vinden pubers vaak wel zo fijn.

5. ZET JE TENT IN DE WIND
Ik heb altijd geleerd. ’s nachts alles open, overdag alles dicht om de tent koel te houden werkt dat voor ons meestal minder goed. Wij zetten eigenlijk gewoon altijd alle flappen open als het even kan. In een caravan werkt het vaak wel beter  om ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts alle ramen open te zetten en overdag de gordijnen en ramen juist dicht te doen om zo de caravan koel te houden.Je kunt dan wel beter ook even gebruik maken van mijn anti muggen  en wespen tips.

Ook hier maakt het uit waar je je tent of caravan neerzet. Wil je je caravan koel houden zoek dan een plaats uit de luwte en met de grootste ventilatiegaten gericht op de wind.  Zo kun je ook de caravan koel houden.  De wind waait er dan lekker doorheen. Als er tenminste wind is.

6. KAMPEREN ZONDER TENT OF CARAVAN
Misschien een beetje een rigoureuze oplossing maar zonder tent of caravan is het natuurlijk helemaal koel. Span een tarp met daaronder een hangmat en je hebt de hele nacht luchtcirculatie en geen wanden die de warmte binnen houden. Dat koelt lekker af.

7. GRAAF EEN GAT
Ook dit is een behoorlijk rigoureuze oplossing maar hij verkoelt wel lekker. Als je een kleine tent hebt en niet op een camping slaapt kun je ook een kuil graven. Een centimeter of 20 á 30 diep is de bodem een stuk koeler en dat slaapt heerlijk koel omdat die koude grond dan de lucht in de tent verkoelt.

8. GEBRUIK ALLEEN DE BINNENTENT
Als je toch een polyester of nylon tent hebt maar het is lekker weer is afkoelen makkelijk. Bij kleine tenten kun je de tent koel houden door enkel de binnentent op te zetten. De binnentent is vaak wel van katoen en ademt dus lekker. De warmte blijft dan ook niet meer hangen tussen de binnen en buiten tent. Dit is misschien wel de makkelijkste manier om je tent koel te houden. Zorg wel dat je weet dat het niet gaat regenen. (Of check de hangmat tip) en je levert wel wat privacy in.

9. CARAVAN VENTILATOR MET IJS ER VOOR
Een tent ventilator of caravan ventilator kan ook prima werken. Ik heb ze zelf nog nooit gebruikt maar er zijn veel verschillende soorten op de markt. Een tent ventilator werkt het beste als je ze als volgt gebruikt. Zet de tent of caravanventilator in het raam of voor de hor en laat de koude lucht van buiten naar binnen blazen. Een andere manier is om een bevroren PET fles of een teil met ijskoud water voor de ventilator te zetten en zo de koele lucht de tent in te blazen.

10. TWEE TARPS OM DE TENT KOEL TE HOUDEN
Je kunt een isolatiedeken of een tarp ook ongeveer een halve meter boven je tent spannen. Je creëert dan een soort warmte schild. Dit zorgt ervoor dat de tent koel blijft. Bij een nylon of polyester tent kun je ook prima de buitentent dan er af halen, dat verkoelt extra. Bij één tarp werkt het OK. Nog beter werkt het als je twee tarps boven elkaar spant met daartussen weer ongeveer een halve meter afstand. Zo isoleer je je tent eigenlijk en krijg je de tent weer koel.  De tarps kun je vastmaken aan bomen of op stokken zetten. Hou er wel rekening mee dat deze setup wel gevoelig is voor wind.

11. HOU JE KLEREN AAN OM AF TE KOELEN
Hoewel mijn eerste reflex bij warmte is om ’s nachts kleren uit te doen, kun je ze beter aanhouden. Door je kleren aan te houden ga je zweten en dat is de airco van je lichaam. Door de zweetdruppeltjes op je lichaam koel je langzaam af. Je hoeft niet onder een donzen dekbed te gaan liggen maar een beetje zweten is dus juist goed om af te koelen.

12. GROTE TENTEN EN CARAVANS ZIJN KOUDER
Een kleine tent is makkelijker om op te warmen maar ook om af te koelen. Vaak zitten in kleine tentjes niet voldoende ventilatiegaten of erg kleine.  Hierdoor blijft warme lucht in de tent hangen en is het lastig om de tent koel te houden. Wil je de tent koel houden dan kun je dus beter voor een grotere tent kiezen met veel ventilatiehorren en ruimte voor luchtcirculatie.

13. TENT KOEL HOUDEN MET WATER
Het is een makkelijke manier maar toch heb ik het nog nooit iemand anders zien doen op een camping. Gooi voorzichtig een paar emmers koud water over je tent aan het begin van de avond. Dat koelt de tent lekker af. Het koude tentdoek koelt de lucht eronder die hierdoor gaat circuleren en de tent langzaam een beetje afkoelt. Dat scheelt toch snel een paar graden.

14. ZOEK EEN KOELE CAMPING
Huh bestaat er zoiets als een koele camping? Jazeker, die bestaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet richting het zuiden maar juist naar Scandinavië op vakantie te gaan. Daar is het doorgaans toch iets koeler in de zomer. Je kunt ook in Frankrijk, Italië, Oostenrijk of Zwitserland de hoogte op gaan zoeken. De stelregel is dat iedere 1000 meter die je stijgt het 6 graden koeler wordt.  Dat kan net het verschil tussen lekker warm en snikheet zijn.

15. KARTONNEN TENT
Terwijl een tent van nylon en polyester juist extra warm is. Is een tent van karton juist extra koel. Een tent van karton? Yep er is op dit moment een Kartent in ontwikkeling. Deze tent is speciaal voor festivals gemaakt van gerecycled karton. Hij heeft als voordeel dat karton goed isoleert en lekker koel blijft. Toch wel fijn als je je kater ligt uit te slapen na een festival.

BONUSTIP: KOOP EEN FRESH & BLACK TENT
Decathlon heeft een speciale serie tenten ontwikkeld die extra donker zijn maar ook extra koel blijven door de coating die ze gebruiken. Wij hebben de 3 persoons Fresh & Black getest en het is echt koeler. Inmiddels is dezelfde Fresh & Black techniek ook op tenten voor 4, 5 en zelfs 8 personen toegespast door Decathlon. 

GENOEG TIPS OM DE TENT OF CARAVAN KOEL TE HOUDEN
Een warme tent daar kun je dus wel degelijk wat aan doen om de tent koel te houden. Zelf kies ik het liefste een mooie schaduwplaats uit met een beetje wind om de vouwwagen koel te houden. Daarnaast hou ik niet van hitte dus kies ik op basis van de weersvoorspellingen een plek waar het het liefste 24 graden is. Zo kunnen we het hoofd en de tent koel houden en ook nog actief bezig zijn. Heb je ook nog een tip om de tent koel te houden dan kun je deze bij in een reactie achterlaten op deze website: https://www.kampeermeneer.nl/tent-koel-houden/

Bron: Kampeermeneer.nl; 15  afkoel tips die je caravan of tent koel houden; door Tjerk.

Kampeerkaart aanvragen
  • De kampeerkaart is gratis. Wij verzenden deze per post of download hem direct hier.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Aanvragen