Het kampeertoerisme in de Kempen groeit enorm!

De campings in de Kempen worden steeds populairder. U heeft het dus misschien zelf al ervaren. Een kampeerplek bemachtigen in de Antwerpse Kempen dan moet u snel zijn. Ook bij Gazet van Antwerpen en RTV nieuws viel dit op. Zij vroegen de nodige raad bij onze voorzitter Kris Quaghebeur en bestuurslid Vic Van Eyck en schreven dit artikel:

Hieronder kunt u de volledige artikels van Gazet van Antwerpen en van RTV nieuws lezen.
Of ga via deze link voor het artikel van GVA: https://www.gva.be/kampeertoerismekempen
Of ga via deze link voor het artikel van RTV: https://www.rtv.be/artikels/campingsector-zit-de-lift

 

Artikel van Gazet van Antwerpen – Geschreven door: Bart Van den Langenbergh

“Kampeertoerisme in Kempen scoort: “Veel jonge ondernemers willen investeren”


De campingsector in de Kempen zit duidelijk in de lift. Door de coronacrisis stelde de vzw Kempen Campings de voorbije twee jaar een sterke groei vast. Camping Houtum in Kasterlee bijvoorbeeld trok het aantal overnachtingen op van 11.437 in 2019 naar 27.500 in 2021. “Op veel Kempense campings waait een frisse wind”, zegt Kris Quaghebeur van Kempen Campings. Hij verlengde zijn mandaat als voorzitter van de vzw.

Een zeldzaam positief effect van de coronacrisis is het succes van het kampeertoerisme, ook in de Kempen. Dat stellen ze net voor de start van de paasvakantie ook vast bij de vzw Kempen Campings, een vereniging van Kempense uitbaters. Kris Quaghebeur, voormalig uitbater van de Baalse Hei in Turnhout, heeft zijn mandaat als voorzitter verlengd. Vic Van Eyck van Camping Houtum in Kasterlee is secretaris van de organisatie.

“Samen met mijn collega’s stel ik vast dat er niet meer echt een seizoensstart is”, zegt Vic Van Eyck. “We zien ook buiten de periode tussen paas- en herfstvakantie nog veel mensen die op de camping verblijven. Die cijfers zijn best indrukwekkend. Het niveau tussen 2019 en 2021 is meer dan verdubbeld. De stijging is daarom niet zo sterk voor de ganse sector maar van een verdubbeling kunnen we zeker spreken. Het gaat dan vaak om eigenaars van een camper of huurder van chalets of blokhutten. In het seizoen ontvangen we natuurlijk veel meer mensen. De trends van het moment zijn de mobilhomes en alles wat met glamping te maken heeft. Dat we in de lift zitten, staat echt wel vast.”

Door corona kiezen mensen bewust voor een vakantie dichtbij, in een gezonde en groene omgeving. De vzw wil dat effect verankeren en ziet een sleutelrol weggelegd voor voorzitter Kris Quaghebeur. “Ik heb het voordeel dat ik de sector zeer goed ken en tegelijkertijd altijd neutraal kan zijn, omdat ik geen zakelijk belang meer heb”, legt Quaghebeur uit.

Frisse wind
De provincie besliste eerder al om met een kampeerpact het kamperen in de Kempen tot speerpunt van het beleid te maken. Ze wil met de vzw meewerken aan de verbetering van het aanbod. Zo komt er steun voor innovatie en wordt er gewerkt aan combiformules met naburige steden. Ook een gedigitaliseerd reservatiesysteem staat op het programma.

“Ik zie dat er op veel Kempense campings een frisse wind waait, vaak met jonge ondernemers die willen investeren, heel positief denken en vooral opportuniteiten zien”, legt Kris Quaghebeur uit. “Onze ambitie is duidelijk. Met onze prachtige kampeerterreinen willen wij het voortouw nemen in een campagne die er voor moet zorgen dat iedereen bij het begrip ‘vakantie in eigen land’ niet alleen denkt aan de kust of de Ardennen, maar ook aan de Kempen.”

Naast Kris Quaghebeur en Vic Van Eyck zijn ook Jean-Paul Kerssemeekers (De Schuur in Noorderwijk), Bart Verheyen (De Lilse Bergen in Gierle), Filip Van den Broeck (De Zeven Geitjes in Vorselaar) en Igor Geubelmans (Zilvermeer in Mol) bestuursleden van de vzw Kempen Campings.”

————————————————————————————————————————————————————————————–

Artikel RTV nieuws Kempen

“De campingsector in de Kempen zit duidelijk in de lift.

Door de coronacrisis stelde de vzw Kempen Campings, een vereniging van Kempense kampeeruitbaters, de voorbije twee jaar een sterke groei vast. Dat maakte ze net voor de start van de paasvakantie bekend. Ook buiten de periode tussen paas- en herfstvakantie blijven nog veel mensen naar de camping trekken.

Samen met mijn collega’s kom ik op dit moment tot de vaststelling dat er niet meer echt een seizoensstart is”, zegt bestuurslid Vic Van Eyck van Camping Houtum. “We zien ook buiten de periode tussen paas- en herfstvakantie nog veel mensen die op de camping verblijven. Die cijfers zijn best indrukwekkend. Het gaat dan vaak om eigenaars van een camper of huurder van chalets of blokhutten maar ook mobilhomes en alles wat met glamping te maken heeft, is in trek.”

Kampeerkaart aanvragen
  • De kampeerkaart is gratis. Wij verzenden deze per post of download hem direct hier.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Aanvragen