Een Tiny House, iets voor op de camping?

Tiny House. De term hoor je meer en meer en komt overwaaien vanuit Amerika. Op zich is de term duidelijk: een huis, maar dan in het klein. Toch zijn er nog veel vraagtekens rond: hoe groot is het juist, wat zit er allemaal in, waar kan je ermee terecht, wie bouwt ze, … ? We gingen op bezoek bij Jean-Paul en Vic, twee campinguitbaters uit de Kempen, om te luisteren wat zij ons kunnen leren.

Wat is het juist?

Een Tiny House is zoals het woord het zegt, een huis in het klein. Dat wil zeggen dat het komt met alles wat je in een huis verwacht: leefruimte, keuken, badkamer en 1 of 2 slaapkamers. ‘En ja, zelfs verdiepingen’, weet Jean-Paul ons te vertellen. ‘Maar het staat wel altijd op wielen’, voegt hij er aan toe. ‘Niks van’, zegt Vic, ‘een gewoon huis staat toch ook niet op wielen? Het is geen vereiste dat je Tiny House op wielen staat. Het wordt gewoon vaak gedaan om de mobiliteit ervan te verbeteren zodat je toch iet of wat snel kan verplaatsen indien nodig. In Amerika spreken ze al snel van een tiny house waar wij het eerder over een chalet of bungalow zouden hebben maar wielen zijn zeker geen vereiste!’

Hoe tiny is een tiny house?

Kleiner bouwen dan 2,5 bij 6 meter (zeg maar: een zeecontainer) is quasi onmogelijk. Waar je wel mee zit zijn maximale afmetingen. Voor normaal wegtransport ga je best niet breder dan 2,5 meter. Ga je voor transport op een vrachtwagen dan kan je tot 3,5 gaan. Een achttal meter lengte blijkt het maximum als je toch de mobiliteit wil bewaren. Anders zit je een enorm zwaar chassis waardoor de maximaal toegelaten massa weer in het gedrang komt. Maar ook hier zit speling op tot zo’n 10 meter maximaal.

Mag je daar dan echt mee op de weg rijden?

‘Zeker!’ Zeggen Vic en Jean-Paul in koor. ‘Het hangt natuurlijk af van welk model je kiest maar erg vaak worden ze zo gebouwd dat ze op de weg mogen’. Ze moeten uiteraard voorzien worden van lichten, een nummerplaat en vaak ook een remsysteem om gekeurd te geraken maar dan is het natuurlijk mogelijk om er mee over de weg te rijden. ‘Als je echt kilometers wil maken per jaar raden we het toch wel af. Een toercaravan of camper is dan meer iets voor jouw’, beamen de campinguitbaters.

Waar kan je zoiets kopen?

In België zijn er al enkele aanbieders actief maar uiteraard kan je ook in het buitenland terecht. Google is hier je beste vriend. Of bezoek eens een kampeerbeurs zoals Mobicar in Brussel of Die Messe in Dusseldorf. Daar zie je steevast enkele exemplaren staan.

Probeer het alvast eens te googelen!

Wat met de regelgeving?

Zoals gezegd dien je aan de voorschriften voor wegtransport te voldoen als je er mee de baan op wil. Is het niet de bedoeling vaak te verplaatsen maar het huisje minstens een jaar ergens te laten staan dan kan je voor het transport beroep doen op gespecialiseerde firma’s. Eigenlijk gelden dan de normale regels rond ruimtelijke ordening. Het hangt dan sterk af van je gemeente of je zoiets mag plaatsen op een bouwgrond of bij een woning. Als het een tijdelijke karakter heeft (minder dan 6 maanden) en bij een vergund hoofdgebouw staat zal dat meestal geen probleem vormen. Een vergunning om iets permanent in het bos te plaatsen zal je echter nooit krijgen…

Waar kan je er wel mee terecht?

Als je het Jean-Paul en Vic vraagt antwoorden ze steevast: op een camping natuurlijk! ‘Eigenlijk doen we al bijna 50 jaar niets anders dan het plaatsen van tiny houses. Vroeger heette dat dan stacaravans of bungalows maar in essentie is dat hetzelfde. Bij ons ben je zeker dat alles vergund en veilig is. Zo kan je zorgeloos genieten van al je weekends en vakanties van je tiny house in het groen. De Antwerpse Kempen is dé regio om een plek te zoeken voor je tiny house: groen, rust, stilte en toch meer dan genoeg bezienswaardigheden en evenementen in de buurt.

De alternatieve Tiny House Ervaring: Compact op vakantie in een Stacaravan

Naast de populariteit van tiny houses als duurzame en minimalistische vakantieoptie, bieden stacaravans een vergelijkbare ervaring voor diegenen die de charme van een kleine, compacte leefruimte willen ervaren. Hoewel de look en feel van een stacaravan anders kunnen zijn dan die van een typische tiny house, delen ze veel gemeenschappelijke kenmerken. Net als bij tiny houses worden stacaravans gebouwd met efficiënt ruimtegebruik en veel aandacht voor functionaliteit. Alleen zitten stacaravans niet vast aan een kleinere afmeting. Tegenwoordig worden er steeds meer en meer stacaravans gebouwd met meer ruimte en luxe, een afmeting van 4 bij 12 meter komt steeds vaker voor. Ze bieden vakantiegangers de mogelijkheid om te genieten van een compacte of luxe levensstijl, terwijl ze nog steeds kunnen profiteren van moderne voorzieningen en comfort. Voor diegenen die de rust en eenvoud van een tiny house willen ervaren, biedt een stacaravan een uitstekende optie om dit te beleven.

Zoek en vind meteen de perfect camping die bij jou past!

Foto’s eigendom van www.tinyhouseacademy.nl
PS: bij hen kan je ook zelf aan de slag om er eentje te bouwen!
Kampeerkaart aanvragen
  • De kampeerkaart is gratis. Wij verzenden deze per post of download hem direct hier.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Aanvragen