De Liereman Natuurreservaat

Midden in de Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk vind je Landschap De Liereman met zijn geurende gagel. Hier wandel je tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen. In het bezoekerscentrum met ruim terras kan je nagenieten met een Gageleer of koffie met gebak. Het speelbos is een mini-Liereman waar kinderen kunnen ravotten en natuurfotografen prachtige kiekjes kunnen maken. Zes wandelroutes, meerdere kuddes grote grazers met o.a. Shetlandpony’s en konikpaarden zorgen voor een uitstap om niet meer te vergeten.

Activiteiten

Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken regelmatig wandelingen met een natuurgids. Elke zondag is er gratis wandeling met natuurgids om 13.30 uur. Je kan uiteraard ook zelf op stap. Het bezoekerscentrum beschikt over een ruime parking. Kinderen kunnen spelen in het speelbos en maken er kennis met Bo. Met het Boeboeksrugzakje gaan gezinnen op verkenning in de omgeving. Aan de hand van leuke opdrachtjes leren ze meer over de natuur in het Landschap.

Scholen vinden in het bezoekerscentrum aangepaste educatieve programma’s: beheerswerken in de natuur, educatieve wandelingen, Bos van Bo voor de kleuters, wateronderzoek, veldwerk in het bos, de oriëntatiekoffer …

Leuk voor de kinderen

Kinderen spelen in het speelbos of gaan op stap met de Boeboeks. Jonge gezinnen kunnen een Boeboeksrugzakje huren. Daarin zitten een plannetje en verschillende materialen om allerlei leuke opdrachtjes in de natuur uit te voeren. Voor kleine groepen kinderen raden we ook het arrangement “Toveren met Natuur” aan.

Bereikbaarheid

  • Met de wagen: volg de bruine borden “natuurreservaat De Liereman” of de witte borden “Bezoekerscentrum” vanuit het centrum van Oud-Turnhout.
    • Voor wie uit Turnhout komt: Op de ring van Turnhout, aan het kruispunt van koffiebranderij MIKO, neem je de weg naar Mol-Oud-Turnhout. Aan de verkeerslichten in het centrum van Oud-Turnhout, sla je linksaf, de “Van der Bekenlaan” in. Aan de kerk rij je schuin rechts “Draaiboom” in. Aan het eerstvolgende kruispunt weer linksaf, “Schuurhovenberg”. Na enkele bochten en voorbij de roodwitte Belgacommast, sla je rechtsaf, richting containerpark Blijf dit smalle betoonbaantje volgen: je passeert het containerpark, het PVT van de Broeders van Liefde en een 200 meter verder, aan je rechterkant, is het Bezoekerscentrum.
    • Voor wie uit de richting Retie, Arendonk, Mol …komt: Aan de verkeerslichten in het centrum van Oud-Turnhout, sla je rechtsaf, de “Van der Bekenlaan” in. Aan de kerk rij je schuin rechts “Draaiboom” in. Aan het eerstvolgende kruispunt weer linksaf, “Schuurhovenberg”. Na enkele bochten en voorbij de Belgacommast sla je rechtsaf, richting containerpark. Blijf dit smalle betoonbaantje volgend: je passeert het containerpark, het PVT van de Broeders van Liefde en een 200 meter verder, aan je rechterkant , is het bezoekerscentrum.
  • Met de fiets: vind je ons tussen knooppunt 61 en 62 van Fietskaart 1 van het Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen. Het bezoekerscentrum is erkend als fietsvriendelijk. Zo vind je er een fietsherstelkoffer en een uitgebreide EHBO-koffer die op eenvoudig verzoek kan gebruikt worden.
  • Met de trein: Je kan aan het station van Turnhout een fiets huren. Er is een busdienst naar het centrum van Oud-Turnhout. Vandaar is het nog 2 km stappen tot aan het bezoekerscentrum.
Kampeerkaart aanvragen
  • De kampeerkaart is gratis. Wij verzenden deze per post of download hem direct hier.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Aanvragen